50 jaar Pranger-Rosier: een terugblik en op naar de komende vijftig jaar! | Otte-Installaties

50 jaar Pranger-Rosier: een terugblik en op naar de komende vijftig jaar!

Geplaatst op 4 april 2017

Onlangs hebben we ons 50 jarig jubileum mogen vieren, eerst met onze relaties en een dag later met al onze medewerkers. Beide dagen werd het jubileum gevierd in Schouwburg de Lawei in Drachten. We hebben kort terug geblikt op de afgelopen halve eeuw, maar vooral naar de toekomst gekeken. Natuurlijk was het vooral leuk en gezellig met de cabaretiers Rob van Deudekom en Rob Urgert om de succesquiz te doen met onze relaties. De band Vangrail vulde vrijdagavond sfeervol de avond voor onze medewerkers. Want 50 jaar, dat is niet iets wat we zomaar voorbij willen laten gaan.

 

Want wie van de families Pranger en Rosier had 50 jaar geleden kunnen denken dat we er in 2017 zo voor zouden staan? Een familiebedrijf wat is uitgegroeid tot de grootste, zelfstandige installateur van heel Noord Nederland met een kleine 250 medewerkers. De families Pranger en Rosier waren beide bekende ondernemersgezinnen uit Dokkum. In 1967 zijn Yde Pranger en Jaap Rosier samen gestart met een bedrijf in het installeren van éénpijps-kachelsystemen bij particulieren. Later kwamen hier ook woningcorporaties bij en in de loop der tijd meer en meer utiliteitsprojecten.

 

Pranger-Rosier wist steeds door te groeien: enerzijds door het aannemen van medewerkers, anderzijds door overnames: Installatiebedrijf Faber op Schiermonnikoog, Versalo in Leeuwarden en met Hacquebord kreeg Pranger-Rosier een beveiligingstak, waarmee we ons nog steeds mee onderscheiden in de markt. Later werden Otte in Sneek, Wissmann in Sexbierum en Winters Leeuwarden in het bedrijf opgenomen, deels nog zichtbaar, deels geïntegreerd, deels weer verzelfstandigd.

 

Van Jaap Rosier en Yde Pranger werd het bedrijf overgedragen naar Nanne Rosier en Peter Pranger. Een aantal jaren geleden heeft Nanne Rosier zijn aandelen weer overgedragen aan zijn schoonzoon André Kramer. Pranger-Rosier is dus een echt familiebedrijf en de waarden die dat met zich meebrengt, zijn na die 50 jaar nog steeds voelbaar in het bedrijf.

 

De projecten werden in de loop der jaren steeds groter, meer divers. Het werkgebied strekt zich inmiddels uit tot de lijn Amsterdam – Enschede. Ook heeft Pranger-Rosier zich de laatste vijftien jaar zeer sterk ontwikkeld in het beheren van installaties en gebouwen. Vele duizenden contractklanten worden nu bediend, van particuliere CV-ketel tot resultaatgestuurd onderhoud voor landelijke (overheids)organisaties.

 

Zo kijken we trots terug. Maar de wereld is aan het veranderen. Daarom houden we altijd de blik op de toekomst zodat we onze klanten optimaal kunnen bedienen met één aanspreekpunt, de slimste oplossingen, duurzame installaties met als resultaat comfort voor de gebruikers van het gebouw. De mogelijkheden zijn inmiddels eindeloos. Denk aan warmtepompen met verschillende bronnen, warmteterugwinning, zonnewarmte, zonnestroom, all electric oplossingen, led verlichting. Niet alleen de technieken veranderen, maar ook de werkwijze: Ontwerpen vanuit energieverbruik, samenwerken in consortia, BREEAM-certificeringen, energiearm, energieneutraal, BIM, integraal ontwerpen op basis van Total Cost of Ownership. Nog maar enkele jaren geleden was dit toekomstmuziek, maar nu al dagelijkse kost.

 

We gaan de komende jaren nog een flinke stap verder: verder werken vanuit de 3D-modellen, automatisering en robotisering, installaties uit de fabriek die op de bouwplaats alleen nog worden geassembleerd, Internet of Things, Big Data, analyseren van het gedrag van gebouwen, voorspellen van het gedrag en van storingen. Het voorkomen van storingen in plaats van oplossen. Koppelingen van systemen, gebruik van virtual en augmented reality. We ontwikkelen razendsnel door.

 

Een wereld vol uitdagingen, waar wij én onze medewerkers zin in hebben. Ook in de toekomst hebben we hier goede, creatieve en slimme mensen voor nodig. Daarom doen we er ook alles aan om het imago van onze prachtige branche voor de studenten van morgen te verbeteren. Techniek is fantastisch en wordt alleen maar interessanter. Wij hebben ontzettend zin in de komende 50 jaar!

 

.

 • Welkomstwoord door Marc Mulder tijdens jubileum
 • Joep van Deudekom en Rob Urgert - Succesquiz tijden jubileum
 • Succesquiz
 • Jubileumfeest klanten en relaties
 • Jubileumfeest klanten en relaties
 • Muzikale invulling jubileum klanten en relaties
 • Personeelsfeest in de Lawei
 • Personeelsfeest in de Lawei
 • Vangrail tijdens personeelsfeest
 • Personeelfeest in de Lawei
 • 'Selfie' met Vangrail
 • Personeelsfeest de Lawei


« Naar overzicht