Aquacentrum Den Helder | Otte-Installaties

Aquacentrum Den Helder

Geplaatst op 1 april 2014

Pranger-Rosier Installaties heeft in opdracht van gemeente Den Helder de duurzame klimaatinstallaties gerealiseerd voor het nieuwe watersportcentrum in Den Helder.

Het nieuwe Aquacentrum is hét zwemcomplex voor Den Helder en omgeving, waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van duurzame maatregelen om de TCO laag te houden en perfect comfort voor de gebruiker te realiseren. Het zwemcomplex is gerealiseerd naast het bestaande zwembad in het beschermde cultuurhistorisch gebied, een oude verdedigingslinie ‘De Stelling’. De totale omvang van het nieuwe zwembad bedraagt ruim 6100 m² met 1.500 m² aan zwemwater. Bijzonder en uniek is de samenwerking van de gemeente met de Koninklijke Marine ‘de Commando Zee Strijdkrachten’ (CZSK). Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan deexploitatieopzet, op basis van een TCO-benadering waarin ambitieuze eisen op het gebied van duurzaamheid zijn opgenomen.

Ontwerp
Het zwemcomplex bestaat uit een 25 meter wedstrijdbad (zes banen) met gedeeltelijk een beweegbare bodem, een doelgroepenbad met een beweegbare bodem, een 25 meter multifunctioneel bad, een recreatiebad, een waterglijbaan van 90 meter, whirlpools en een wellness-ruimte. Er is een ruime ligweide beschikbaar bij een tweetal buitenbaden.

De CZSK levert een wezenlijke bijdrage aan het concept van dit unieke bad. Dit door de realisatie van specifieke afzinkvoorzieningen in het wedstrijdbassin. Daarnaast kunnen hier oefeningen en simulaties worden gedaan (helikopterdroppings en reddingsacties). Ook is in nauw overleg met CZSK een duiktank gerealiseerd. Deze duiktank met een waterdiepte van 9 meter en 13 meter doorsnede is bedoeld om duikoefeningen, reddingstrainingen en ontsnappingsoefeningen uit een onderzeeër te simuleren. Daarvoor is een ontsnappingmodule in de bodem aangebracht, de Single Escape Tower (SET). Een noviteit in Nederland en ver daarbuiten, waarmee Den Helder zich op dit gebied internationaal op de kaart zet. Deze voorziening wordt primair vanuit de CZSK gebruikt, maar ook door marine uit andere Europese landen, de politie en brandweer en de offshore industrie. 

Duurzame toepassingen
De benoemde doelstellingen van het verminderen van de TCO, het verhogen van comfort en de uitstoot van CO² te reduceren wordt onder andere gerealiseerd door gebruik te maken van verschillende installatietechnische- en bouwkundige maatregelen. Een overzicht:
-Luchtbehandelingskasten met WTW;
-Warmtekrachtcentrale (WKK);
-Gasabsorptiepomp;
-Verschillende warmtepomptechnieken;
-Toepassing van zonneboiler- en PV-cellen;
-AOS-systeem (zuivering spoelwater);
-Rc van 6,0 voor de buitenschil;
-Hoogwaardig glas met lage U-waarde;
-Kunststof dakbedekking.


 « Naar overzicht