Bijzonder werk van Pranger-Rosier: de satellietontvangers van Burum
Geplaatst op 7 juli 2016
De ‘Grutte Earen’ van Burum, wie kent ze niet? Deze enorme satellietontvangers spelen een grote rol in het mogelijk maken van communicatie. Wereldspeler Inmarsat zit hier achter: marktleider op het gebied van satellietcommunicatie voor plaatsen op de wereld waar gewone telefonie niet mogelijk of onbetrouwbaar is. Al jaren verzorgt Pranger-Rosier naar grote tevredenheid van Inmarsat het onderhoud aan de gebouwgebonden installaties van de satellietontvangers.
Proactief werken levert meer kwaliteit op
‘Een bijzondere locatie voor ons, want het ligt écht midden in de weilanden’ vertelt service- en onderhoudsmonteur Lolke Kramer. Op het terrein van Inmarsat heeft hij met zijn collega’s een vaste werkplek. De werkzaamheden zijn ondergebracht in een prestatiecontract met Inmarsat. In overleg met contractbeheerder Arjen Holdinga geeft het contractteam van Pranger-Rosier invulling hieraan. ‘Eigenlijk noem ik het liever een resultaatgericht contract’, geeft Holdinga aan. ‘We werken voor Inmarsat zeer proactief met een gedetailleerd uitvoeringsjaarplan met daarin alle onderhoudsactiviteiten. Hierdoor is het aantal storingen in de loop der tijd aanzienlijk minder geworden. We kunnen nu nog meer aandacht geven aan het onderhoud en het proces en dat is te merken.’ Ook Inmarsat waardeert de werkwijze van Pranger-Rosier. ‘Het werkt gewoon heel prettig met Pranger-Rosier, dat wist ik al vanuit mijn vorige werkgever’ aldus Kees de Groot, inkoper bij Inmarsat. ‘Ook van mijn collega Marinus Kroes van Facilitair, die vaak contact heeft met Pranger-Rosier, hoor ik altijd positieve verhalen. Pranger-Rosier zit voor ons in de buurt, de medewerkers zijn ontzettend betrokken en prettig in de omgang.’
De scheepvaart en de luchtvaart zijn afhankelijk van satellietontvangers in Burum
Inmarsat werd in 1979 opgericht door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Het doel van de oprichting was om schepen in staat te stellen altijd contact met de wal te kunnen hebben. Tegenwoordig heeft Inmarsat klanten in veel verschillende sectoren. Denk hierbij aan overheden, de scheepvaart, verbindingen vanuit de woestijn, luchtvaartmaatschappijen, radio en televisie en humanitaire hulporganisaties. Verbindingen worden gelegd met behulp van onder andere zenders en ontvangers zoals in Burum, maar ook met antennes gemonteerd op schepen of vliegtuigen.
Inmarsat komt nooit zonder stroom te zitten door geavanceerde voorzieningen
Elke satellietontvanger in Burum staat op een eigen gebouw met daarin een technische ruimte. Hierin worden alle data die vanuit de satelliet worden opgevangen verwerkt. Om deze technische ruimte optimaal te laten werken zorgt Pranger-Rosier voor de juiste klimaathuishouding in de gebouwen. Denk hierbij aan computerkoelers, airconditioning en verwarming. Geavanceerde noodstroomvoorzieningen zorgen ervoor dat Inmarsat in Burum nooit zonder stroom komt te zitten, dus zonder enige uitval of een dip. Zo blijven de vaak belangrijke verbindingen voor communicatie werken en gewaarborgd. Ook deze installaties worden, in samenwerking met partners, onderhouden door Pranger-Rosier.
Vaste rondes voor onderhoud
Wekelijks maakt Lolke Kramer van Pranger-Rosier een vaste ronde om alle installaties te controleren. Waar nodig wordt volgens het vooruitgedachte plan onderhoud uitgevoerd. Het meest bijzondere onderhoud wat Pranger-Rosier uitvoert is het smeren van de draaimechaniek van de satellieten. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wordt dit alleen gedaan wanneer er sprake is van ‘Sun Interference’. Dit vindt plaats wanneer de satelliet zodanig is gepositioneerd dat deze wordt overstraald door de zon. Vaak duurt dit maar een paar minuten en vindt doorgaans plaats in maart. Tijdens deze periode wordt het satellietsignaal deels verstoord, wat natuurlijk het ideale moment is om het onderhoud uit te voeren.
Wilt u meer informatie over dit bijzondere onderhoudswerk van Pranger-Rosier? U kunt contact opnemen met Arjen Holdinga door te bellen met 0519-228500.
.
« Naar overzicht