Examentraining vakmanschap | Otte-Installaties

Examentraining vakmanschap

Geplaatst op 8 juli 2020

Op donderdag 2 juli 2020 bezochten 7 monteurs van Pranger-Rosier Installaties het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden. Daar volgden zij een examentraining rondom de erkenningsregeling Vakmanschap koolmonoxide-preventie.

Gasverbrandingstoestellen
In verband met een wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven mogen na de zomervakantie van 2020 alleen erkende installatiemonteurs werk verrichten aan gasverbrandingsinstallaties. Hiermee hopen Techniek Nederland en de Onderzoeksraad voor Veiligheid het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging te reduceren. Een theorie- en praktijkexamen, indien succesvol afgerond, bezorgen installateurs een zogeheten Bewijs van Vakmanschap. ‘De monteurs dienen kennis te bezitten over gasverbrandings- en installatietechniek’, legt docent Reitsma uit. ‘Daarom bespraken we vandaag rookgasafvoersystemen, koolmonoxidemelders en installatie plus onderhoud van gasverbrandingstoestellen. Bovendien kwam er algemene kennis over koolstofmonoxide om de hoek kijken.

Examens
Na de training door Durk Reitsma was het tijd voor het echte werk. De zeven monteurs van Pranger-Rosier Installaties legden aan het begin van de middag het theorie-examen online af. Mét succes bovendien, het gehele zevental slaagde met vlag en wimpel. ‘Nu kunnen ze zich aanmelden voor het praktijkexamen’, aldus Reitsma. ‘Dit kunnen ze na de zomervakantie bij ROC Friese Poort afleggen. De installateurs gaan aan de slag met de installatie van een gastoestel, in dit geval een HR-ketel. Ook moeten ze een systeem kunnen instellen, inclusief alle metingen die daarbij horen. Bovendien dienen de examenkandidaten meerdere vragen te beantwoorden.’

 

 « Naar overzicht