Huisvesting Maritieme Academie Harlingen | Otte-Installaties

Huisvesting Maritieme Academie Harlingen

Geplaatst op 9 december 2022

Nieuwe ankerplaats voor huisvesting Maritieme Academie Harlingen, een mooie opdracht voor Pranger-Rosier

Harlingen, 9 december 2022 – Geroezemoes en daarna onder het geluid van spannende muziek en ratelende kettingen een groot applaus. Zo klonk vrijdagmorgen de aftrap van de nieuw te bouwen huisvesting voor leerlingen en studenten op de bouwplaats van de Maritieme Academie Harlingen.

Nadat leerlingen Finley (16) en Ryan (15) het anker vakkundig op hun plaats wisten te tillen, werd door VMBO Maritiem & Techniek-leerlingen Shania (12) en Jens (12) en Nova College-studenten Mauro (17) en Wouter (17) samen een fakkel afgestoken als startsein voor de bouw. “Een prachtig project, met naar verwachting een nog mooier eindresultaat waar we met elkaar erg naar uitkijken”, aldus Maritieme Academie directeur Arjen Mintjes.

Huidige huisvesting aan vervanging toe
De huidige huisvesting biedt wekelijks ruimte aan 110 leerlingen en studenten met ruimte voor meer, maar is grondig toe aan vervanging. Teamleider Huisvesting Cindy Postma: “Het pand is voor onze doeleinden te gedateerd en niet praktisch ingedeeld. Ook wilden we graag wat duurzamer. Met hoofdaannemer Friso Bouwgroep, Lindhorst huisvestingsadviseurs, Penta Architekten, Meijer en Joustra, Noorman bouw- en milieuadvies, Strakks ingenieurs en Adonin zijn we zoek gegaan naar een nieuw ontwerp. We wilden onze ambitie en visie omzetten in een prettig, duurzaam en functioneel gebouw voor de komende generaties.”

Nieuwbouw: een duurzame optie
De nieuwe huisvesting wordt een plek waarin jongeren elkaar ontmoeten, samen leren en werken en leven en uiteindelijk met een diploma op zak klaar zijn voor de arbeidsmarkt. In het pand komen 150 slaapplaatsen en recreatiezalen met woonkamers en keukens. Op de benedenverdieping komt een groot restaurant met kiosk, waar de dagelijkse maaltijden gegeten worden. Buiten het restaurant wordt een groot terras aan het water aangelegd, een fijne plek om te chillen. De nieuwe huisvesting wordt een modern en vooral duurzaam pand, dat volledig elektrisch verwarmd wordt door zo’n 1000 zonnepanelen op het dak.

Op het eindresultaat moet nog even gewacht worden. Halverwege het schooljaar 2023-2024 wil de Maritieme Academie Harlingen de eerste leerlingen en studenten in het nieuwe pand huisvesten.

Meer dan 200 jaar maritiem onderwijs
In Harlingen wordt al meer dan 200 jaar maritiem onderwijs gegeven. Vanaf 1818 tot nu toe kunnen jongens – en sinds 1983 ook meisjes – zich er praktisch en theoretisch bekwamen in het varen. Eerst vanaf de Weverstraat in het centrum van Harlingen, daarna werd een tweede locatie geopend en volgde de in de volksmond bekende Zeevaartschool aan de Singel. Tegenwoordig is de Maritieme Academie Harlingen een onderwijsinstelling waar vmbo-leerlingen, mbo-studenten en volwassenen werken en leren aan hun maritieme toekomst. Zij volgen er een opleiding of cursus in de binnenvaart, zeevaart of scheeps-en jachtbouw.

 « Naar overzicht