Megaklus kindervoedingsfabriek Ausnutria Hyproca in Heerenveen bijna klaar | Otte-Installaties

Megaklus kindervoedingsfabriek Ausnutria Hyproca in Heerenveen bijna klaar

Geplaatst op 24 oktober 2017

Twee jaar lang is Pranger-Rosier al aan de slag bij de grote nieuwe fabriek voor kindervoeding van zuivelconcern Ausnutria Hyproca. Het heeft even op zich laten wachten, maar de afronding is eindelijk in zicht.

 

Veranderende wetgeving

Volgens de nieuwe Chinese wetgeving voor baby- en kindervoeding, die per 1 januari 2018 van kracht gaat, mag iedere gecertificeerde fabriek maximaal drie merken exporteren naar China. Dit vooruitzicht betekende een verandering in plannen voor de nieuwe babyvoedingsfabriek van Ausnutria Hyproca. Als oplossing is de fabriek gesplitst in twee identieke fabrieken, zodat er vanuit de fabrieken in Heerenveen in totaal zes merken kunnen worden aangeboden. Zo kan de organisatie haar consumenten in China blijven voorzien van keuze uit hoge kwaliteit baby- en kindervoeding uit Nederland.

 

Met 10 mensen vanuit Pranger-Rosier aan de slag

Dit betekende voor Pranger-Rosier drastische aanpassingen in de opzet van de Werktuigkundige installaties. Plannen werden deels gewijzigd en er werd samen naar oplossingen gezocht. Vanuit een eigen kantoor in een lange rij van onderaannemers met ieder haar eigen specialisme, worden de werkzaamheden van Pranger-Rosier georganiseerd. “Op het hoogtepunt van de werkzaamheden waren we hier met 10 mensen van Pranger-Rosier” vertelt projectcoördinator Bauke Bouwstra. “Eerst moest het één grote installatie worden voor de luchtbehandeling van de fabriek, nu is alles gesplitst. Daardoor zijn er 7 extra luchtbehandelingskasten bijgekomen. In totaal zitten er nu zo’n 15.000 manuren in.”

 

Energiebesparende systemen

Voor de verwarming en koeling van de fabriek van Ausnutria Hyproca is gekozen voor energiebesparende systemen zoals warmtepompen, dry-coolers en Warmte Koude Opslag-systemen. Ook is er gebruik gemaakt van een hybride koelmachine voor de proceskoeling. De reden hiervoor is dat er meer behoefte is aan koeling in de fabriek is, dan regulier. Drycoolers zijn dan een milieuvriendelijkere keuze. De hoogrenderende hybride koelmachine zorgt voor de proceskoeling gedurende wintermaanden en is in de zomermaanden back-up bij onvoldoende geladen koude bronnen.

 

Leidingwerk 6,5 meter naar boven getakeld

Voor de installaties moest het leidingwerk voornamelijk bevestigd worden aan de hoge plafonds in de fabriek. Hiervoor is door Pranger-Rosier zelf in Dokkum een takelinstallatie gemaakt. Natuurlijk volledig voorzien van alle keurmerken. Hier kon in het begin van de bouw alles perfect zo’n 6,5 meter mee naar boven worden getakeld en bevestigd.

 

Momenteel is de Ausnutria Hyproca onder andere bezig met testproducties. Vanaf eind 2017 zal waarschijnlijk de eerste commerciële productie plaatsvinden in Heerenveen.« Naar overzicht