Nieuwbouw Zwembad De Welle definitief | Otte-Installaties

Nieuwbouw Zwembad De Welle definitief

Geplaatst op 10 februari 2023


Op dinsdag 7 februari 2023 nam de gemeenteraad van Smallingerland een positief besluit over de realisatie van de nieuwbouw van zwembad De Welle.

Een uitgebreid zwemcentrum
Er is ruimte voor recreatief zwemmen, maar ook voor vele (top)sporten. Het zwemcentrum bestaat uit een 50 meter flexibel (top)sport bad, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma waaronder een recreatiebad inclusief golfslag, kleuterzone, peuterbad, wellness en een spraypark. Het topsportbad wordt flexibel ingericht met een beweegbare bodem en wand. Ter ondersteuning voor de topsport worden ruimtes als opwarming en een kracht- en fysioruimte opgenomen binnen het programma.

Dit alles bouwen we op een duurzame manier. Het gebouw is energiezuinig en heeft een groene identiteit. Met alle keuzes is rekening gehouden met de natuur in de omgeving. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, zo heeft het pand bijvoorbeeld een groen dak. Dit levert een positieve bijdrage aan hittestress en ondersteunt de biodiversiteit. 

Het ontwerp
Het ontwerp is in handen van architect Hooper Architects. Over het ontwerp zeggen zij:
De verschillende zwemruimtes hebben allen een verschillend karakter. Het recreatie bad straalt vooral dynamiek uit, het wedstrijdbad heeft een topsport uitstraling, terwijl het doelgroepenbad focust op leren en spelen in een meer afgeschermde omgeving. Hoewel gebruik en sfeer in de ruimtes totaal verschillend is, is het belangrijk om toch een eenduidig gebouw te maken, met een sterke hoofdvorm. Om dit te bereiken is er een groot dak, zowel qua kleurgebruik als materialisatie contrasterend met de rest van de gevels, over de volumes heen geplaatst. Het dak volgt de logica van de houten constructie, en bepaald de uitstraling van het gebouw. Vanaf het entreeplein zijn de dakrand en de kolommen de blikvangers. De overige materialen, de groene gevels en de reflecterende glazen gevels, vallen weg in de omgeving.

Op donderdag 9 februari werd tijdens een feestelijk moment in Drachten de officiële contracten ondertekend door Friso Douwstra, gedeputeerde provincie Fryslân, Pieter van der Zwan, wethouder gemeente Smallingerland, Marc Mulder, algemeen directeur van Pranger-Rosier Installaties BV en Germ Rekker, directielid bij Bouwgroep Dijkstra Draisma. 

Bron: BGDD
 « Naar overzicht