Realisatie IKC Wrâldwizer Oosternijkerk | Otte-Installaties

Realisatie IKC Wrâldwizer Oosternijkerk

Geplaatst op 9 april 2021


In Oosternijkerk realiseren we samen met Friso Bouwgroep IKC de Wrâldwizer, een kindcentrum met BSO en dagverblijf. Het ontwerp is van KAW Architecten en is gebaseerd op de onderwijsvisie van de Wrâldwizer. Hierin wordt de school gezien als een plek waar kinderen de wereld leren kennen, door te ontdekken en te ondernemen.

De school krijgt veel daglicht en ruimte. Het licht komt vanuit de slim gepositioneerde grote ramen in de gevels en het dak naar binnen. De ruimtelijkheid van het gebouw onderstreept het open karakter van de school. Middenin het gebouw is een open en levendig leerplein. De klaslokalen en instructieruimtes zijn aan de zijkant te vinden.

Alle ruimtes in de school kunnen van elkaar afgescheiden én met elkaar gekoppeld worden. Ruimtes zijn hierdoor multifunctioneel inzetbaar. Het koppelen en scheiden gebeurt met transparante mobiele wanden en schuifdeuren. Het gebouw is opgezet in een kolommen structuur en toekomstbestendig. Er zijn geen dragende wanden. Zo kan iedere wand weggehaald of bijgeplaatst worden.

De Wrâldwizer is volledig energieneutraal, mede door de toevoeging van extra zonnepanelen op het dak. Ook de bouwkundige keuzes die gemaakt zijn bij het ontwerp van de school dragen bij aan de duurzaamheid en het binnenklimaat van het gebouw. Zo zijn de gevels van de klaslokalen op het zuiden relatief klein, waardoor er niet onnodig warmte de school binnen komt. Ook is de schil van het gebouw goed geïsoleerd. De lokalen zijn afzonderlijk te verwarmen en de verlichting is energiezuinig.

Het ontwerp bestaat uit vijf lange daken die naast elkaar worden gezet. Door de eenvoud in de grote lijnen van het gebouw, komt de sierlijkheid van de details en gelaagdheid naar voren.. De dakhoek is asymmetrisch, wat past bij de dorpse straat waar de dwars- en langskappen elkaar afwisselen.

 « Naar overzicht