ROC Friese Poort Uniformberoepen: duurzaam en circulair gebouwd | Otte-Installaties

ROC Friese Poort Uniformberoepen: duurzaam en circulair gebouwd

Geplaatst op 14 december 2017

Inmiddels hebben de studenten en leraren van de opleidingen ‘Uniformberoepen’ hun intrek gedaan in het splinternieuwe gebouw aan de Egelantierstraat in Leeuwarden. Uniek is dat het gebouw 100% energieneutraal en circulair gebouwd is. Bijna alles is gemaakt van gebruikte materialen en materialen die hergebruikt kunnen worden. Ook liggen er zonnepanelen op het dak. Met ruimte voor 800 studenten is het één van de grootste en duurzaamste onderwijslocaties voor Uniformberoepen in Nederland.

 

Pranger-Rosier heeft de installaties uitgevoerd bij dit nieuwbouwproject. De projectleiders Klaas Buikema en Botte de Vries van Pranger-Rosier hebben ontzettend goed rekening gehouden met het circulaire aspect. De installaties zijn bijvoorbeeld niet weggewerkt in beton, maar geïnstalleerd in de technische ruimten, boven plafonds en op het dak. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te demonteren en dus her te gebruiken. Ook is er, daar waar het kan, gebruik gemaakt van gebruikte materialen, zodat die een tweede leven krijgen. Zonder dat er uiteraard wordt ingeleverd op kwaliteit en levensduur.

 

Uniek is de geplaatste hoge temperatuur warmtepomp voor het warm water van het sanitair. Dit is de derde die in heel Nederland is geplaatst. De warmtepomp kan het water opwarmen tot 90°C, zonder gebruik van gas. Ook is het Daikin VRV-systeem, dat onderling energie uitwisselt tussen lokalen een nieuwe ontwikkeling, VRV staat voor Variabele koudemiddelstroom). Dit mechanisme geeft eindgebruikers de mogelijkheid om verschillende airconditioningzones tegelijkertijd te regelen. Het vervangt centrale verwarming en airco geheel én is een betere en meer duurzame oplossing dan een traditionele bron.

 

Het circulaire aspect van het gebouw is volledig vastgelegd in een gebouwpaspoort en te bekijken op www.wijbouwencirculair.frl.« Naar overzicht