Unieke samenwerking van Wijnen en Otte Installaties voor project Fijn Wonen | Otte-Installaties

Unieke samenwerking van Wijnen en Otte Installaties voor project Fijn Wonen

Geplaatst op 23 mei 2017

Elke dag worden er complete bouwpakketten voor innovatieve en duurzame huizen gebouwd in een fabriek in Gorredijk. Een prachtig woningbouwconcept van Van Wijnen met de titel Fijn Wonen. Bijzonder is dat hier dagelijks twee monteurs van Otte Installaties aan mee werken. Zij voorzien in de fabriek de bouwelementen van installaties voor 200 huizen per jaar, straks hopelijk zelfs 400. “Je kunt het zien als een soort lego pakket,” vertelt Niek Altena, projectleider bij Otte Installaties, trots. “Op de bouwplaats wordt het in elkaar gezet en ter plaatse monteren we de installaties af.”

 

“Het succes van de woningen is ook zeker te danken aan het duurzame aspect,” zegt Tom Otte, directeur van Otte Installaties. “Deze zogeheten ‘nul op de meter’ woningen hebben niet eens meer een gasaansluiting. Door PV panelen, een warmte terugwininstallatie en een warmtepompinstallatie is het mogelijk om geen maandelijkse energiekosten meer te hebben. De bewoner wordt ook geholpen hierbij doordat het hele huis vol zit met slimme monitoring. Staat bijvoorbeeld een raam te lang open en zorgt dit er voor dat er toch een energierekening dreigt te komen? Dan krijgt de bewoner op een tablet hier een melding van. Staat een familielid extra lang onder de douche en heeft dit mogelijke consequenties? Het is allemaal inzichtelijk, maar alleen voor de bewoner.”

 

Niet alleen de installaties zijn duurzaam, maar de productie ook. Niek Altena: “Het wordt helemaal door BIM tekenaars en engineers in 3D uitgetekend en berekend. Iedereen weet precies wat er moet gebeuren, waardoor foutmarges minimaal zijn en je alles voor kan zijn. Er is zelfs bijna geen restmateriaal, want alles is van tevoren uitgerekend. Ook zijn de omstandigheden ideaal en constant. De weersomstandigheden zijn bijvoorbeeld niet van invloed in de fabriek, waardoor de kwaliteit ook constant is.”

 

Otte Installaties werkt voor Fijn Wonen in opdracht van Van Wijnen. Hartger Stellinga, projectleider bij Van Wijnen en Niek Altena hebben hiervoor intensief contact. “Het prettige aan het woningbouwconcept Fijn Wonen vind ik dat we echt een relatie opbouwen met onze ketenpartners, waar Otte Installaties één van is” vertelt de heer Stelinga. “We krijgen zo de kans om deze woningen constant te verbeteren. Op dit moment hebben we drie types woningen: de 101, 201 en 301. Maar we zijn al bezig om deze types door te ontwikkelen, dit zien we als een continu proces. Over een paar jaar willen we met een verbeterde versie van bijvoorbeeld de 101 komen, namelijk de 102. Net als in de autobranche of bij Apple. De techniek staat niet stil en we vinden het fijn om samen met onze ketenpartners het woningbouwconcept steeds te verbeteren. Otte Installaties is hier in voor ons een goede partner. Ze zitten in het Noorden, hebben voldoende capaciteit, hun kwaliteit is goed en ze zijn innovatief. Dat is precies wat we nodig hebben. Ook heb ik altijd contact met één persoon, de lijntjes zijn kort. Dat is belangrijk, want alleen dan kunnen die verbeterslagen gaan maken.”

 

De woningen worden met name afgenomen door projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Zo zijn er 40 huizen in Joure opgeleverd voor Accolade, in Gorredijk 12 en in Akkrum 19 voor Elkien. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan 39 woningen in Heerenveen. Maar de woningen worden in heel Noord-Nederland door Van Wijnen verkocht. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.fijnwonen.nl

 

.

  • Fijn Wonen factory in Gorredijk
  • Fijn Wonen Factory


« Naar overzicht