Warmtepompen | Otte-Installaties

Warmtepompen

Warmtepomp
Met het opraken van fossiele brandstoffen en dan met name het besluit van de overheid om gefaseerd te gaan stoppen met gaswinning in Groningen, wordt het nog interessanter om te gaan kijken naar mogelijkheden voor de vervanging van gasgestookte cv-ketels. Een van de mogelijkheden hiervoor is het geheel of gedeeltelijk vervangen van de ketel door een Warmtepomp. Een groot deel van de door ons op dit moment gerealiseerde nieuwbouw woningen wordt al geheel verwarmd door middel van warmtepompen. Voor de bestaande woningen is het wat lastiger om 'zomaar' over te stappen op een warmtepomp, het is per situatie verschillend wat voor u de beste oplossing is. Wanneer u helemaal van het gas af wilt, is het zaak uw woning eerst goed te isoleren en de radiatoren te vervangen door laag temperatuur verwarming (zoals bijvoorbeeld vloerverwarming). Wanneer dat financieel of praktisch niet mogelijk is kunt u ook overwegen te kiezen voor een combinatie van warmtepomp en gasgestookte of electrische cv-ketel.

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor verwarming en warm water in huis. Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door middel van een proces met een koudemiddel (vergelijkbaar met de koudemiddelen zoals de airco’s in auto’s of koelkasten), door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht en wordt vervolgens gebruikt als ruimteverwarming en en voor verwarming van het tapwater. Omdat u elektriciteit gebruikt in plaats van gas, bespaart u op uw gasrekening en wordt de CO2-uitstoot flink verlaagd.

Subsidie warmtepomp
De Rijksoverheid geeft subsidie op warmtepompen om zo duurzame verwarming te stimuleren. U vermindert de uitstoot van CO2 en verwarmt uw huis met minder gas. Vanaf 2024 is de ISDE-subsidie alleen van toepassing op warmtepompen met minimaal het energielabel A++. Daarnaast variëren de subsidiebedragen tot ruim boven de €2.500,- en kunnen deze zelfs oplopen tot +/- €4.000,-.

Energieneutraal
Met een warmtepomp verwarmt u electrisch. Als u de investering combineert met zonnepanelen kunt u de electriciteit zelf opwekken en energieneutraal wonen.

Offerte en advies
Graag maken wij met u een afspraak voor advies met betrekking tot warmtepomp systemen of andere energiebesparende maatregelen voor uw woning of bedrijfspand.