Wumkesskoalle Joure officieel geopend
Geplaatst op 13 april 2022
Na acht maanden bouwen en een beetje extra geduld tot de coronamaatregelen het toelieten, is de Wumkesskoalle officieel geopend! Wethouder Luciënne Boelsma knipte het lint door samen met Jaap van der Heide, bestuurder van CBO Meilân scholen. ”Het is een prachtige groene school geworden.” zegt trotse directeur Roeland de Jong.
De Wumkesskoalle heeft een enorme metamorfose gekregen. Het pand is gestript en opnieuw opgebouwd. De revitalisatie is ontworpen door Jous Architecten uit Joure, bouwkundig aannemer was Bouwcollectief Sneek en Pranger-Rosier heeft hier de gebouwgebondeninstallaties verzorgd. Het gebouw zelf is gasvrij en zelfvoorzienend dankzij zonnepanelen op het dak, In de tussentijd volgden de leerlingen gewoon hun lessen met hier en daar aangepaste looproutes. In oktober 2021 waren de werkzaamheden zo goed als klaar.
Buiten doorgetrokken naar binnen
De duurzaamheid van het vernieuwde gebouw is doorgetrokken naar binnen. Lokalen kunnen bijvoorbeeld zelf de temperatuur regelen en lampen gaan automatisch aan en uit. Daarnaast is de inrichting meer open. Er kan dwars door de school heen gekeken worden. Alles is verbonden met schuifdeuren.
Een dak vol installaties
Vanaf de straat is het bijna niet te zien, maar het dak staat vol met installaties. André Braaksma: ‘Die duurzaamheid in dit gebouw is absoluut iets waar we trots op zijn. Zo vaak gebeurt het niet dat gebouwen van deze leeftijd gestript worden en dat er zoveel in duurzaamheid geïnvesteerd wordt in een oude school. Het gebouw is volledig van het gas af en er wordt geen gebruik gemaakt van vloerverwarming. Op de zuidgeoriënteerde daken zijn PV-panelen gelegd. Al hoewel die de energiebehoefte niet helemaal dekken, leveren ze een groot deel van de verbruikte energie door de warmtepompen en de luchtbehandelingskast terug. Deze oude school heeft letterlijk een nieuwe jas gekregen om het gebouw op temperatuur te houden. Tot nu toe zijn de prestaties zoals we het hadden verwacht, daarop waren de installaties ook ingesteld. Toch zijn er veel variabelen. Alleen al de kleur van de vloerbedekking is van invloed op het klimaat. Als het goed winter wordt, moeten we zien hoe blijvend de prestaties zijn. Pas als een gebouw een jaar in werking is, kun je echt wat over de resultaten zeggen.’
Ten goede veranderd
Moderne snufjes techniek maken het gebouw helemaal af. Stuurbare verlichting via een Helvar DALI lichtregelaar, zorgt ervoor dat alles per lokaal en eventueel op afstand bedienbaar is. De zonwering gaat automatisch omhoog bij harde wind of regen, maar kan naar beneden om bijvoorbeeld een lokaal te verduisteren. Lichtsturing en zonwering zijn gekoppeld met elkaar en kunnen elkaar besturen waar nodig. ‘Wat dat betreft is er veel ten goede veranderd in 40 jaar’, besluit Braaksma.
Open hier het artikel van Bouwen in het Noorden.
« Naar overzicht