Zwembad De Kûpe Buitenpost geopend | Otte-Installaties

Zwembad De Kûpe Buitenpost geopend

Geplaatst op 6 september 2021


Zwembad De Kûpe is voor de zomer opgeleverd en afgelopen zaterdag officieel geopend.  Samen met Aannemingsmaatschappij Friso, Gemeente Achtkarspelen, Slangen+Koenis Architecten en Lotec Zwembad Techniek hebben we ervoor gezorgd dat dit ultramodern en duurzaam bad klaar is voor de toekomst.

Vorig jaar mei ging de eerste schop in de grond. Jaren van plannen maken ging eraan vooraf. De gemeenteraad stelde het benodigde krediet beschikbaar zodat koers gehouden kon worden om een kwalitatieve zwembadvoorziening te realiseren. Het bestaande zwembad was namelijk sterk verouderd en alles renoveren was een te grote investering. Voor Aannemingsmaatschappij Friso is het niet het eerste zwembad dat ze bouwen, maar het realiseren van een ultramodern zwembad is zeker uniek: “De afstemming met alle disciplines, bijvoorbeeld met de mensen voor het betonwerk, het tegelwerk en natuurlijk de techniek, blijft bijzonder. Daarnaast valt of staat het project met een goed doordacht ontwerp. Slangen + Koenis Architecten heeft veel ervaring met het ontwerpen van zwembaden. Zij hebben het Bouw Informatie Model (hierna: BIM-model) aangeleverd. Ook Pranger-Rosier Installaties en LOTEC Zwembadtechniek hebben met hetzelfde BIM-model gewerkt. Vanuit het BIM-model vindt veel afstemming met de betrokken partijen plaats. Dat maakt de bouw van dit zwembad echt anders dan bijvoorbeeld de realisatie van een appartementencomplex of een kantoorpand.”

Duurzame installaties
Een belangrijk onderdeel van het zwembad zijn de duurzame installaties. Ongeveer 30% van de kosten van het zwembad bestaan uit techniekkosten. Deze techniek dient, zoveel mogelijk uit het zicht, opgenomen te worden in het bouwkundige ontwerp. Tom de Haas van Pranger-Rosier Installaties legt uit: “Denk hierbij aan o.a. de ventilatie installatie, onderwaterverlichting en conditionering/filtering van het badwater. Maar ook het warmte-terugwinsysteem, waarbij restwarmte uit spoel- en douchewater en warmte uit de ventilatielucht teruggewonnen wordt. En niet te vergeten de warmtekoppeling met de naastgelegen fabriek Enitor Primo.” In de kunststofprofielenfabriek naast het zwembad staat een grote perslucht-compressor die veel warmte afgeeft. “De warmte blijft normaal gesproken ongebruikt maar in dit geval wordt deze warmte via een leiding naar het zwembad gebracht. Hier wordt de warmte gebufferd in drie grote buffertanks. Via een warmtewisselaar wordt de warmte gebruikt om het zwembadwater te verwarmen. Dat is overigens niet nieuw: het huidige zwembad wordt ook op die manier verwarmd.” Het nieuwe zwembad is volledig voorzien van ledverlichting waarbij een deel van de verlichting gekoppeld kan worden aan de geluidsinstallatie. De 377 zonnepanelen op het dak zorgen voor voldoende energie voor alle pompen, installaties, verlichting en de horeca.

Bron: Friso Bouwgroep« Naar overzicht